Problémás főnök – tűréshatár

Vállalkozásod jóléte a nyeresége
2021-02-25
Bárcsak máshogy mondtam volna!
2021-02-25

Két helyzetben szembesülhetsz „problémás” főnökkel: a nehéz természete miatt nem lehet vagy nagyon nehéz vele együtt dolgozni, vagy mert nem tisztességes és ez kihat a saját belső erkölcsi mutatódra illetve a céged és saját hírnevedre is rossz hatással van. A rossz főnök leszívja az energiád és visszahúz.

Sajnos, több a rossz főnök, mint jó.

Tudtad, hogy az emberek többsége a főnöke miatt keres új munkahelyet?

Mivel a munkahelyünkön töltjük életünk legnagyobb részét, nem mindegy, milyen a kapcsolatunk a felettesünkkel. A boldogságunk, a jó közérzetünk szempontjából a vezetőnkkel érdemes jó kapcsolatban állnunk.

A jó vezető elkötelezett és irányít, aki a beosztottja produktivitására és hatékonyságára pozitív hatással van. A jó vezető épít a tudásra és a tapasztalatra, a feladat elvégzéséhez bölcsességet, előrelátást, inspirációt biztosít. Nemcsak vezető, de coach, mentor, ha kell.

A megfelelő főnök-beosztott kapcsolat partneri együttműködés, egymástól való függés, egymásra való hatás is. Nem kell vakon teljesítened a kéréseit és engedelmeskedni. Az elvárásait elég megértened, hogy aztán olyan tettekké alakíthasd, amivel Te is tudsz azonosulni.

Tudod azt, hogy számíthatsz rá a munka irányítása, a priorizálás, az időzítés, a minőség és tartalom tekintetében.

A partnerség egy olyan speciális alárendeltségi helyzetet takar, mivel a vezető jobban ismeri a szervezetet, nagyobb a hatásköre, a hatalma, sőt az egója is, mint a beosztottnak. Ügyelnie kell azonban arra, hogy a felettes és beosztott között a pozíció, a hatalom és az információ tekintetében ne alakulhasson ki egyensúlyhiány, de ugyanúgy a tisztelet, a bizalom, az őszinteség, a tisztesség és emberi méltóság tekintetében sem.

Fontos az, hogy a főnök és beosztott kölcsönösen akarja jobban megismerni egymást. Minden kapcsolatra igaz, ha megismerik egymást, képesek megérteni egymást, ezáltal jobban kommunikálnak, megismerhetik a motiváló és demotiváló preferenciáikat és leginkább azt, mi hozza ki a legjobbat egymásból.

Sok esetben a felettes és munkatársai is szeretnének többet megtudni a másikról, de a munkahelyi paradigmáik, személyes bizonytalanságaik miatt ez sokszor nem történik meg.

Ebből aztán félreértések, konfliktusok alakulhatnak ki. Ilyen helyzetben a vezető bizalmatlansága bizonytalanságot válthat ki az alkalmazottjából, ami akár a teljesítőképesség csökkenéséhez is vezethet.

Ha sikerül jobban megismered a felettesed és kedvezőbb kapcsolatot kialakítani vele, több lehetőséghez, elismeréshez, támogatáshoz és legfőképp bizalomhoz jutsz. Mindezzel elérheted, hogy nagyobb szabadságot biztosít számodra, elérheted, hogy a munkád Te irányítsd.

Ha kevésbé ismer a vezetőd, azzal a kiszolgáltatottabbá válhatsz, nem bíztok egymásban, ami akár mikromenedzselésig fajulhat. Ez aztán végképp megfojtja minden önálló mozdulatodat.

A túlságosan erős kontrollal a felettesnek valójában megerősítésre van szüksége, hogy meggyőződjön, a feladatvégzés jó ütemben, megfelelő minőségben zajlik. Ezt erős ellenőrzés mellett végzi. Ez a nagyfokú ellenőrzés viszont elégedetlenséget válthat ki belőled, beosztottként.

Valójában ez a gyenge főnök-beosztott viszony azért alakul ki, mert nem alakult ki a bizalom. Hiába nyafogsz és okolod a főnököd, ez a kapcsolat annak a következménye, hogy nem tudod hatékonyan irányítani és elnyerni a bizalmát.

Érdemes tehát  plusz energiát belefektetni a bizalom kialakításába, hogy aztán irányíthasd főnököd, ennélfogva több önállóságot, lehetőséget kapva.

Ha bármikor azt érzed, hogy a vezetővel való együttműködés zsákutcába került, gondolkodj mindig folyamatban, amivel a helyzetet személytelenné és ellenségeskedéstől mentessé teheted. Mindig a legnagyobb erővel és befolyással bíró pozícióból cselekedj. Az erőt jelentheti az egyéni tisztesség és értékrend, a befolyás pedig, hogy aszerint kell eljárni, ami a szervezetnek a legideálisabb. Vannak olyan helyzetek, amikor dilemmába kerülhetsz és nem tudsz dönteni, mi legyen a helyes megközelítés: ilyenkor a jó vezetővel való működésben tudtok erről beszélni, aki értékeli az őszinteséget, becsületességet és közösen tudtok olyan döntést hozni, ami aztán nem okoz később lelki őrlődést.

A „problémás” embereket alapvetően két dolog vezérli: a félelem és az alternatív valóság. Nem szabad engedni, hogy a főnököd félelme megijesszen. Attól, ha a főnök lehúz, ellenséges vagy agressziven bánik veled, az az ő baja, nem a Tied. Ne válj olyanná, mint a főnököd és ne vedd fel a helytelen viselkedését. Ezt a viselkedését magadra semmiképp nem szabad venned sem, muszáj megtanulnod fittyet hányni rá.

Az számít igazán, amit egy ilyen kellemetlen szituáció után teszel. Tudj pozitívan cselekedni, ha helytelen események is történnek. Légy hálás és találj vígaszt abban, ami ösztönöz és derűlátóan hat rád: a kollégáidban, barátaidban, párodban, családodban, gyermekeidben, ügyfeleidben, projektjeidben, utazásaidban, hobbidban…

 

Néhány technika, ami segíthet optimistán tartani:

 • Figyeld meg szakmai tevékenységeid, hol hatnak kedvezően a közvetlen környezetedre: kollégáidra, ügyfelekre, csapatod eredményességére. Mitől hatnak ezek? Van még ilyen?
 • Figyeld meg és post-iteld ki azokat a pozitív visszajelzéseket, amik nagyon kellemes érzéseket váltanak ki belőled
 • A barátokkal, kollégákkal és a pároddal történő beszélgetések alkalmával vedd észre a magabiztosságodra, önbecsülésedre utaló visszajelzéseket és higgy benne
 • Vegyél részt szakmai képzéseken, ahol kérj értékelést és ismerd meg és ismerd el magad
 • Keress új lehetőséget, projektet, ahol a szakmai tudásod kellően tudod kamatoztatni és ahol támogatják a munkád és karriered
 • Keress olyan elfoglaltságot, amiben megtalálod a szenvedélyességed, intuitív énedet
 • Tűzz ki egyértelmű célokat, álmokat magadnak és éld is meg azokat
 • Végezz rituálét a napi rutinban, amikor meg tudsz állni egy pillanatra és csak azt érezni, hogy létezel. Ebben a megállásban érezd még azt, amit épp abban a pillanatban a legjobban értékelsz

 

Nehéz megőrizni a pozitív hozzáállásodat egy nehéz főnök mellett, de ha jó dolgokba merítkezel, akkor könnyebb lesz elkerülni, hogy a felettes rossz viselkedése rányomja a bélyegét a magabiztosságodra és önbecsülésedre, így nem ránthat a mélybe.

Ne hagyd, hogy a főnököd akadályozza fejlődésed és előre haladásod. Nem szabad engedned, hogy frusztráltan, elcsigázottan érezd magad, hogy elvegye Tőled a reményt, letörje a lelkesedésed, életkedved, hogy útjába legyen a karrieredben való fejlődésednek! Őrizd meg a hited saját magadban, maradj energikus, végezz kiváló munkát és ne engedd, hogy a tetterőd és a személyiségedből adódó népszerűséged kárba vesszen!

Lehet, hogy a főnök irányítja a munkádat, de az érzéseidet Te irányítod, főleg a saját magadba vetett hiteddel kapcsolatos érzéseidet. Építsd magad köré azokat a támogató erőket, amelyek fellegvárként segítenek abban, hogy figyelmen kívül tudd hagyni a feljebbvalód mérgező erejét.

Ha ez sikerül és továbbra is keményen tudsz dolgozni, Te kerülsz ki győztesen.

És mindenképp Te kerülsz ki győztesen: megtanulod felismerni az értékeidet, megőrizni magabiztosságod, önmagadba vetett hited erősödik.

Mindez hatással lesz a kollegáidra és ki tudja…talán a szervezet más felettesei is észreveszik ezt a  – nehézségek ellenére is – sugárzó, energikus és keményen dolgozó, szorgalmas énedet. És a győzelem lehet egy kedvezőbb, új pozíció, immár egy olyan vezetővel, aki elismeri szakmai kvalitásaidat.

 

Nyerd el főnököd tetszését, hozzáállásod legyen tettre kész

Szorgalommal, lelkes hozzáállással, tettrekészséggel elérheted azt, hogy felettesed megbízhatónak tartson és elismerjen figyelmével és olykor még a dícséretével is. Akárhogy is, a főnökök a tettre kész embereket értékelik igazán…ha ezt megmutatod felé, az már fél főnyeremény.

 

Mit érdemes tenned mindezért?

 • Önállóan elvégzed feladataidat, saját prioritásaid szerint, amelyek persze működnek
 • Ezeket a feladatokat határidő előtt elkészíted
 • Nem panaszkodsz a kapott terhek alatt, hanem higgadtan, megfontoltan elvégzed (nem túlvállalva magadat)
 • Képes vagy beismerni, ha hibáztál és kész vagy azonnal korrigálni azt. Ne csak akkor jelents problémát, ha az már túl késő
 • Jelezd főnököd felé, milyen képzésen vennél részt, kiegészítve azzal, hogy ez a legnagyobb hozadéka a felettesed és a csapat számára
 • Ha ismered a szervezet 3-5 éves időszakra nyúló stratégiai céljait, kezdeményezd olyan készségek elsajátítását, amire a szervezetnek szüksége lehet ebben a hosszútávú időszakban
 • Rendszeresen segíts azoknak, akik a legtöbb nehézséggel küzdenek
 • Rendszeresen kezdeményezz felé one on one-t: tájékoztasd az előrehaladásodról és ossz meg vele olyan információkat, amit értékel. Vigyázz, ne vidd túlzásba: az információ lényegretörő legyen, tényeken, észrevételeken alapuljon, nem feltételezéseken és nem ítélkezésen, valamint neki alkalmas időpontban
 • Oszd meg vele ötleteidet, de vita és küzdelem helyett elég, ha „bogarat ültetsz a fülébe” majd támogatod a kivitelezésben. Ez egy win-win szituáció, amivel jelentősebb befolyásra tehetsz szert nála, és a közös együttműködés növeli a sikert és a kölcsönös bizalmat
 • Annyi információt és elemzést adj neki, amennyire szüksége van. Ne hozd zavarba, főleg ne mások előtt. Legyél olyan, akire mindig számíthat, megbízható a véleményre, szakértői elemzése. Ezeket a tudásokat mindezt mindig tényszerűen, ítélkezésmentesen oszd meg felé. Nagyobb befolyást tudsz elérni, ha olyan tudással rendelkezel, amivel ő nem és mindezt tisztelettudóan és szakszerűen tálalod felé
 • Fakultatív programokon, bulikon, szemináriumokon, munkához kapcsolódó ünnepségeken, munka utáni összejöveteleken, jótékonysági rendezvényeken vegyél részt és ahol van affinitásod, ott vedd ki a szereped

 

…hogy mindezt miért érdemes? Talán, ha a főnököddel sikerül jobban megismernetek egymást, kialakul a kölcsönös bizalom, megértitek egymást, amivel eléred, hogy Te irányíts és ne kelts benne bizonytalanságot. Az elkötelezettséged  a munka, a csapat és a szervezet sikere iránti elkötelezettségét is jelzi. Érdekeljen, hogy a munkád  jó minőségű és értékes legyen. Így nagyobb befolyásra tehetsz szert, nagyobb sikereket érsz el, ami a szakmai karriered mellett a saját magadba vetett hited és önbecsülésedre is pozitívan hat. Így még a rossz főnökkel is könnyebbé válhat a napi munkakapcsolatod.

…ha a főnök nem bízik az embereiben és a fent leírtak szerint kezdeményezve felé sem jutsz eredményre, akkor azt megette a fene…ilyen esetben a főnök saját belső működése az, ami gátja  a jó munkahelyi együttműködés kialakulásának. Ilyenkor Nálad a döntés, hogy maradsz ebben a légkörben vagy…

 

…mindig van választásod!

Légy saját magad bajnoka!