Te, hogy tudsz bánni az időddel?

Kapcsolat egy nárcisztikussal
2021-03-21
Hálásnak lenni
2021-06-13

Milyen gyakran fordul elő Veled, hogy sosincs időd arra, amire leginkább szeretnéd? Vagy az, hogy évek óta szeretnél kipróbálni valamit, de sose jut rá időd, hogy megvalósítsd?

Népszerű manapság, hogy egyre többet foglalkozzunk azzal, miképp tudjunk jól bánni az időnkkel. Bevallom, szükségünk is van rá. Sok segítő program, sőt munkahelyi tréningek foglalkoznak a témával. Ennek oka abban kereshető, hogy manapság rengeteg szerepkörnek kell megfelelnünk, mely által rengeteg feladat képződik nap, mint nap körülöttünk. Gyakran elsősorban magunknak akarunk megfelelni. Ezért jobb esetben tele pakoljuk teendőkkel a naptárunkat vagy apró cetlin listázzuk azokat. Rosszabb esetben fejben próbáljuk észben tartani, ami eleve kudarc, pláne, ha sok az a to do elem, amire aznap figyelnünk kell. Millió kötelezettségekkel és határidőkkel tele… Rohan a világ, hatalmas iramú a technológiai fejlődés, óriási információhalmaz vesz körül minket, ami mind újabb teendőket generál. Ezek miatt érezhetjük időnként magunkat úgy, hogy ez a sok minden, ami körülvesz minket, majdhogynem összenyom. És amiről eddig írtam, mind környezeti hatások, olyan külső tényezők, amelyek tennivalókat generálnak.

Joggal teheted fel magadnak ez alapján a kérdést:

Hol vagyok én, mind ebben?”

„Miképp tudok magamra is időt szánni?”

„A saját gondolataim letisztázására, álmodozásomra…álmodozásomból célok meghatározására mikor futja…és mikor valósítsam meg azokat?”

„Mikor szánjak időt arra, ami külső rossz vagy jó hatás ér – legyen az gyász, munkahelyi kinevezés, gyerkőc nevelése – feldolgozhassam?” 

 

….ez a sok külső inger, ami ér minket és teendőt generál belőle nekünk, egyfajta „zaj”, amiből hiányzik még a szűrő. A szűrő pedig Te vagy és így te vagy, aki el tudja dönteni, hogy abból a sok teendőből valójában mi az, ami fontos.

Mik a jelei, ha az idő beosztásoddal nem tudsz jól bánni?

 • Úgy érzed, sosincs időd semmire, mindig feladatok tömege vár arra, hogy elvégezd
 • Állandóan versenyt futsz az idővel
 • Úgy érzed belefektetted az időt és az energiát a teendőid elvégzésébe, mégsem látod eredményét
 • Nincs listád az elintéznivalókról, ezért gyakran fordul elő, hogy elfelejtkezel egy-egy fontosabb teendődről
 • Azt veszed észre, hogy ma sem jutott semmi időd magadra

…Ha megfigyeled a fenti listát, kiolvashatod azt is belőle, hogy időgazdálkodásunkat legfőképp a szokásaink alakítják. Azért szokások, mert a legtöbb teendőnk ismétlődő, tehát gyakran és rendszeresen végezzük. Van, amikor tudatosan, de legtöbbször ösztönösen, vagyis már begyakorlottan tesszük. Próbáld csak meg keresztbe tenni a karodat. Most tedd ugyanezt a fordított irányba is. Milyen érzés? Fura, ugye?… De ha egy hónapon át mindennap az ellenkező irányban kereszteznéd a karjaidat, már nem is tűnne furcsának. Nem is gondolkodnál rajta, mivel már beépült, a szokásoddá vált addigra.

A szokásaink építhetnek vagy rombolhatnak bennünket. Amit ugyanis rendszeresen végzünk, az visszahat ránk, és nagyban befolyásolja, milyen emberré válunk. Szerencsére Te erősebb vagy a szokásaidnál és képes vagy változtatni rajtuk.

Hogyan tudod elérni, hogy elvégezhesd a legtöbb feladatod és szokásod egy napon? Miképp tudj magadra időt kisajátítani? Mindeközben hogyan maradj energikus és motivált?

…Néhány technika, ami segíthet Neked, miképp használd fel az időd másképp:

Készíts listát

Az elvégzendő teendőidből készíthetsz listát, hogy lásd, mi mindent kell elvégezned. A gond ezzel, hogy minden egyes aktivitásod felkerülhet erre a listára, mint a kávéfőzés, kutyasétáltatás, és ezek feladattá definiálódnak. Ha túl sok tétel kerül a listádra ezáltal, akkor könnyen frusztrálttá válhatsz. Főleg, ha nap végére kiderül, hogy az aznapra felírt mondjuk 20 „feladat”-ból csak hármat tudsz elvégezni. Mégis, mit kezdj ezzel a listázással?

Lehet egy anti-feladat lista jobban szolgálja a céljaidat?

Ha igen, akkor figyeld meg, mely feladatok azok, amelyek hátráltatnak Téged. Melyek azok, amik valóban teendők és melyek azok, amik rossz szokások…Túl sok a kieső időd, mert azt például a közösségi oldalak görgetésével töltöd? Felesleges meetingek, hosszúra nyúló baráti beszélgetések, csetelések, e-mail olvasások, videó nézegetések bizony el tudják venni az értékes időd attól, ami igazán fontos. Ha tudod, hogy mi az, ami visszatart a valódi tetteid végzésétől és ezekről az elkerülendő dolgokról listát írsz, segíthet, hogy tudatosabban éld és tervezd a mindennapjaidat.

Ha mégis maradnál a listázásnál, akkor érdemes egy jól látható és mindig elérhető helyre felírnod a teendőidet: legyen az akár a mobilod vagy egy jegyzettömb vagy bármi, ami hasznos Neked ehhez… A lényeg, hogy mindig legyen Nálad és legyen arra alkalmas, hogy gyorsan tudd rögzíteni a feladataidat. Emellett legyen arra is lehetőséged, hogy a már elkészült teendőidet kihúzd a sorból valamilyen tetszőleges formában. Ez abban segíthet, hogy ne stresszelj amiatt, ha ne adj isten elfelejtettél valamit.

Ami ennél a módszernél fontos lehet még, a következő lépés:

Priorizálás

Szánj időt arra, hogy a teendőid listáját rendszeresen felülvizsgálod és rendszerezed.

Az előtted tornyosuló teendőket érdemes megvizsgálnod aszerint, hogy a legnehezebbet vedd-e előre vagy a legkönnyebbet? Ahhoz, hogy el tudd dönteni melyik elvégzésével érdemes kezdened a napod, jó ha van némi önismereted. Ha az motivál és tesz magabiztosabbá, ha már van kezdeti sikerélményed, akkor fogj bele a könnyebb és egyszerűbb feladatba. Ha rettegsz a nehezebb feladattól, amihez több idő és gondolkodás kell, akkor is lehet, érdemes a kisebb teendő elvégzésével kezdened a napod.

Ha viszont a legnehezebb feladatod vennéd elő, annak reményében, hogy azzal gyorsabban és hatékonyabban végzel a reggeli órákban, amikor még friss vagy, uccu neki és vágj bele így.

Ha esetleg a teendők között vannak olyanok, amit delegálhatsz – például a gyermeked már elég nagy, hogy beszálljon a vasalásba vagy mosogatógép kipakolásba – akkor érdemes kiadnod neki, hogy végezze el helyetted. Egy kis motiváció segíthet még Téged abban, hogy legyen is kedve a lurkónak elvégezni a rá tett feladatot – ezt kreativitásodra és szokásodra bízom, miképp oldod meg;-)

Előfordulhatnak olyan elintéznivalók a listában, amelyek nem olyan jól megfoghatók. Ezek mehetnek egy „ötlet” mappába, hogy megnyugodj, ezekről sem feledkezel meg. És végül a komplexebb, átfogóbb feladataid, amelyek a „projekt” mappába érdemes besorolnod. Rendszeres időközönként nézd át mindkét mappát és válassz belőlük. Amit aztán persze el is kell végezned. A komplexebb, speciális feladatokra szánj időt, hogy tudj koncentrálni a feladatai elvégzésére.

Mindezt tedd kellő határozottsággal. Ha nem tudsz választani közülük, van esély, hogy elaprózod magad és ezzel szintén oda jutsz, hogy elvesztegeted az idődet. Ha egy átlagosan 2 órás tevékenységed 4 órát vagy még többet vesz el, akkor érdemes megnézned, hogy mi lehet az oka, mert ilyenkor valami nem kerek.

Tervezés

Minden elfoglaltságod tervezd be a naptáradba a becsült időigényével együtt. Ha valamiért nem tudod mégsem elvégezni a betervezett időpontban, tervezd újra, lehetőleg még ugyanarra a hétre. Ezzel a módszerrel képes leszel reálisan felmérni a heti teljesítőképességedet.

Érdemes heti tervezést készítened. És hogy ne vasárnapra vagy hétfőre maradjon, érdemes a péntekből időt szánnod rá, akár a munkahelyeden a kora délelőtti órákban.

A napi előtervezésben segíthet, ha előző nap végén végig gondolod a másnapi tennivalóidat. Ha még eszedbe jut valami, legyen időd a felírására és akár az újabb teendők besorolása után az újratervezésre-priorizálásra. Ezáltal reggel nyugodtabban ébredsz és sokkal fókuszáltabban, magabiztosabban kezdesz bele a napodba.

Fejezd be, amit elkezdtél

Ha elkezded tudatosabban figyelni, hogyan és mennyi időt szánsz a teendőid elvégzésére, észreveheted, hogy hány feladatba kezdesz bele, amit aztán valahogy sehogy nem sikerül befejezni. Ez azért fordulhat elő, mert először még fontosnak tűnik, ezért megteszel érte dolgokat, aztán az újabb célok, kötelezettségek felülírják azt, így a már elkezdett munka sosem hasznosul. Ahhoz, hogy ez minél kevesebbszer forduljon elő, érdemes feltenned a következő 2 kérdést, mielőtt belefogsz egy komolyabb elfoglaltságba:

 1. Van még más feladatom, amit nem fejeztem be? Ha igen, akkor miért is akarok belefogni másikba…
 2. Be tudom fejezni ezt az új feladatot belátható időben? Ha nem, akkor lehet célszerű lenne szétszednem több kisebb rész feladatra, amelyeknek már önállóan is van haszna.

Reggeli rutin kialakítása és ne feledd betartani:

A legfontosabb, hogy aludj egy jót mindenekelőtt. Napi 8-9 óra alvás után a teljesítőképességed stabil és kiegyensúlyozott. Van esély, hogy az energiád kitart a nap végére.

A reggeli rendszeres és szervezett indulás segít szintén a jó hangulatban való nap indításban. Érdemes tehát figyelned, hogy váljon „hasznos szokássá” a nap indító rutinod:

 • Reggeli ébredés
 • Kávézás
 • Reggeli készítés
 • Gyerkőcök ébresztése, elindítása: fogmosás, öltözés, reggelizés
 • Elindulás

…Egyéb reggeli rutin teendők beillesztése és napi rutinná alakítása

Tanulj meg nemet mondani

Remek dolog a segítségnyújtás és az, hogy a barátaid elmondhatják „Rád mindig számíthatunk„. De ha másokat helyezel előtérbe minden egyes esetben magad helyett, hol marad időd magadra?

Eleinte biztos nehezedre esik majd nemet mondani, de attól még, hogy kimondod, nem maradsz egyedül és barátok nélkül. Attól még tudják, hogy ott vagy nekik. És ha igazán fontos vagy, elismerik, ha épp nem érsz rá, mert magadra kell fordítanod azt az idősávot.

Melyik az az időszakja a napnak, amit alkalmasnak találsz arra, hogy azt csak saját magadra fordítsd? Megvan? Ha igen, akkor ragaszkodj hozzá. Ilyenkor kvázi legyél a saját főnököd! Ne cseréld be ezt az időt más teendőre. Ez mindig szerepeljen a listádban, naptáradban és ahol kell. És ragaszkodj hozzá. Tervezd be ismétlődő tevékenységként. Ez a ragaszkodásod segít Neked, hogy valóban kitöltsd az időt, amit csak magadra szánsz. Majd használd ki teljesen!

…az erődre és kitartásodra szükség lesz ahhoz, hogy ahol szeretnél, ott alakíts a szokásaidon…

Ezen technikák elsajátítása „időt” vesz igénybe, de ez egy megtérülő idő. Nem kell minden szisztémát alkalmazni ahhoz, időgazdálkodásod megfelelő legyen. Ezt a sok eljárást azért soroltam fel Neked, hogy tudj belőle mazsolázni, kikeresni magadnak a legfmegfelelőbbet, ami Hozzád a legközelebb áll. Ha fegyelmezetten alkalmazod azt a technikát vagy technikákat belőle, amire úgy érzed, Téged a legjobban segít, akkor ez nagyon gyorsan megtérül. Kísérletezz…légy bátor… És hamarosan azt veszed észre, hogy „vaaooohhh”, maradt szabad időd, ami felett immár tudsz rendelkezni. És ki tudja… lehet ezt a felszabaduló idődet a régóta vágyott egyik célod megvalósítására tudod fordítani?

Kipróbálod? Mesélj, Nálad mi vált be? Miképp alakulsz a felszabaduló időddel?