Kapcsolat egy nárcisztikussal

Bárcsak máshogy mondtam volna!
2021-02-25
Te, hogy tudsz bánni az időddel?
2021-04-19

Lehetséges?

…Miképp bújik báránybőrbe a farkasod

Harminc felett, nőként, gyerkőccel védtelenebbek, sérülékenyebbek vagyunk vagy épp fordítva: megerősödünk, öntudatunk magabiztosabbá válik és bátrabban hozunk döntéseket.

Hogy is van ez?
Ha sérülékenyebbek vagyunk, félünk még magunktól, félünk az egyedülléttől. Folyamatosan függő helyzetet kreálunk magunk körül. Nem tudva egyedül lenni, önmagunkkal, folyamatosan kapcsolatban vagyunk és ilyenkor nem feltétlen a fehér herceget fogjuk ki fehér lovon. Az ilyenképp működő nőket gyakran találják meg a betegesen manipulatív, akár fizikai vagy lelki bántalmazástól sem mentes pasik.
Ha magadra ismersz, lehet érdemes feltenned a kérdést: vajon az elmúlt kapcsolataid után hagytál magadnak időt a lezárásra, a fejedben való rendrakásra? Ha nem, kipróbálnád, hogy megismerd, milyen élményt ad ez Neked?
…segíthet a magadra találásban ez az új helyzet és abban, hogy felismerd: mi az, ami igazán fontos Neked. Megtapasztalhatod, miképp válj tudatosabbá a saját elvárásaidban és a párválasztásban.

Ha tudatosabbak vagyunk, ismerjük saját értékeinket és azt, mit várunk el egy férfitől. Nem minden áron akarunk bárkit magunk és gyermekeink mellé, már több esély van a fehér lovas herceg megérkezésére és megtartására. Hisz magasabb a mércénk és kialakul bennünk egy szűrő, ami alapján gyorsabban felismerjük a nem nekünk valókat. Ehhez a szűrőhöz persze leggyakrabban egy fájdalmas, lemondásokkal teli, nehéz viszonytól való megszabadulás következtében jutunk sajnos hozzá. Az otthagyás utáni állapot gyakran jár emiatt bűntudattal eleinte. Mert ahhoz értenek igazán a bántalmazók (legyen az lelki vagy fizikai), hogy elültessék benned, nem bennük van a hiba, mindenért te és csakis te vagy a felelős.

Bármelyik esetben előfordulhat, hogy a kapott herceg inkább hasonlít egy farkasra báránybőrben. Tudni kell felismerni és elengedni. Ezeken a fázisokon való átmenetünk a saját önerőnk és tudatosságunk alapján tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig.

Mit is kell tudni erről a csini báránybőrt viselő farkasunkról?

Kívülről szelíd, támogató, erős, megnyerő külsejű, magas presztízsű, határozott, simulékony, kedves arcát mutató alakunk belülről valójában gyenge, határozatlan, instabil érzelmi tónusú….

Kezdetekben nem is olyan könnyű felismerni, hisz a olyan arcát mutatja, ami Neked nagyon kedvező

Ha a külső jegyeket figyeled, érzékelheted, milyen nagyon pedánsan van felöltözve, mindig nagyon odafigyel a szín és fazon arányaira, hajára, arcára. Frissen és élére vasalt, beállított rajta minden. A hiúsága határtalan. Mindig csillogni, villogni akar. Imádja csodálni magát a tükörben és egy hétköznapi bolti bevásárláshoz is legalább háromszor átöltözik és készülődés közben is a bókjaidra, dícséretedre áhítozik.
Ha Te vagy a párja, biztos lehetsz benne, már a kezdetektől arra fog törekedni, hogy öltözködésben (is) idomulj hozzá: úgy öltözz, olyan színekben, ami rajta van, azt vedd fel, ami neki bejön. Észre veheted, hogy szép lassan elveszted a saját öltözködési stílusod felett az önuralmad és legrosszabb esetben az önbizalmad is. Már nem mersz nélküle dönteni arról, mit vegyél fel, mert azt hiszed, nem vagy elég jó. És persze tudat alatt félsz a bántó megjegyzéstől vagy sértettségében kialakult hisztijeitől. Már ilyenkor felismerheted, hogy mennyire Rád akarja erőltetni az akaratát. Később pedig azt is megélheted, ahogy szinte „megfojt” az állandó érdekérvényesítésével. Hogy biztosan azt vedd fel, amit ő szeretne. Számít neki a látszat, a külsőség.
Ha nem kapja meg az elismerést a saját maga által alkotott művére, képes besértődni és akár fél vagy 1 napig nem hozzád szólni vagy rosszabb esetben elveszti az önkontrollt és dühbe, kiabálásba, akár fizikai bántalmazásba is belemenni.
Ezzel a külső, öltözködési befolyással a birtoklási vágyát akarja kifejezni: minden külső-idegen szemlélő, rokon, barát és ismerős felé is azt akarja mutatni, hogy Te hozzá és csakis hozzá tartozol.

Kontrollál, rövid pórázon tart

Nem mozdulhatsz el mellőle, mindig szorítja a kezed vagy átkarol. Ha buliban vagytok sem enged el magad mellől: nem tudsz önállóan, felszabadultan táncolni, mert ott van és fog, húz magához vagy nagyon szorosan melletted van, mint egy őrkutya. Ha mással beszélgetsz és ne adj isten a másik fél férfi, akkor tuti számíthatsz a kérdőre vonására: „meg akarsz csalni?” „Már nem is szeretsz?”
Tuti, hogy a beszélgetőtársban vetélytársat lát – ez is mutatja, mennyire bizonytalan saját magában.
Ha elmész dolgozni, bizonytalan, hogy valóban dolgozni vagy-e. Állandóan ellenőriz, cset váltásokkal, váratlan, de kedvességet és figyelmet színlelő telefonhívásokkal. Ha még nem éltek együtt és épp nincs randi estétek, tuti számíthatsz váratlan éjszakai telefonhívására, idétlen kifogással vagy csetváltással, amire ha nem válaszolsz, mert pont alszol, reggel tuti balhé és jelenet várhat Rád.

Irigy a sikeredre és más sikerére

Magát másoknál különbnek tartja. Nemcsak tőled várja el a dícséretet, hanem saját magát is mindig fényezi. Csak olyanokkal hajlandó szóba állni, akik szintén megfelelnek a kritériumainak (szakmai, anyagi, intellektuális szempontból).
Mivel a párja vagy, ezért Tőled is elvárja, hogy folyton jól teljesíts minden területen. Ezért mindig jól kell megtenned mindent, mert a legapróbb hiba is a vesztedet okozhatja.
A lelki világukat egyfajta kettősség jellemzi: folyamatosan olyanokkal veszik körül magukat, akik hasonlóan tehetségesek és elismertek. Mint Te. Mégis a tehetségre, az elismertségre, hírnévre irigyek is, mert azt gondolják magukról, hogy jobban megérdemlik a sikert, mint mások. Emiatt számíthatsz tőle inkább sértő megjegyzésre, mint támogatásra.
Mindig a sikere csodálatára epedezik, nem bírja a kritikát és emiatt sértődékeny. Kell, hogy mindig minden róluk szóljon. Ha ezt nem kapja meg, a hozzá legközelebb álló szeretteként, házastársaként Te iszod meg a levét.

Empátiával nem rendelkezik viszont előszeretettel választ maga mellé olyan párt, aki rendkívül empatikus

Nem képes az igényeidre és érzéseidre odafigyelni és nem látja meg, ha Neked valami másképp felel meg. Mindezt azzal magyarázza: „hisz Te sem veszed észre az én érzéseimet”. Nem hallja meg a panaszaidat, simán átgyalogol a lelkeden. Folyton magával és a saját érzéseivel van elfoglalva és hogy a saját szükségletei kielégülésre kerüljenek.

Összességében elmondható, hogy a kapcsolat kialakulása után röviddel képesek arra, hogy elbizonytalanítsanak a józan ítélőkészségedben és a saját józan eszedben. Gyakran érzed magad mellette kényelmetlenül, sőt megalázva. Mégis valahogy úgy csűri-csavarja, hogy ne akarj mellőle szabadulni.

Mi lehet emögött a viselkedés mögött?

Nagyfokú önbizalomhiány, önértékelési zavar, alacsony önbecsülés és túlzott önmegvetés. Ez pedig hozza magával, magában nem bízik, így hogyan tudna másban és így akár a másik értékítéletében bízni. Szörnyen arrogánsak, önelégültek és első pillantásra nagyon magabiztosak. Ez mind a védekező mechanizmusuk része, ami gyakran hosszú ideig rejtve marad!
A legkönnyebb út, ha saját magát erőlteti a másikra. És piszok jól csinálja: manipulációja annyira kifinomult tud lenni, hogy főleg a kapcsolat kezdeti, ismerkedős időszakában fel sem tűnik, miben sántikál. Minden annyira szép és idilli, hogy talán ez tűnhet gyanúsnak…

A fentieket olvasva rásimertél valakire a környezetedből?

Te miképp szabadultál meg tőle? Vagy még viseled a láncát és nem tudsz szabadulni kötelékéből?

Ha több jelet felismersz a fent leírtak közül, illetve a lelkedben folyamatosan azt hallod kattogni, valami miatt nem érzed jól magad, nem vagy már önmagad, akkor érdemes elgondolkodnod: jó helyen vagyok? Biztos, hogy ezt fenn kell tartanom? Milyen hasznom és milyen károm származik ebből a kapcsolatból?
Ha az összesítés azt mutatja a józan végig gondolást követően, hogy nem vagy jó helyen, akkor kezdj el csomagolni. Ne várd meg, míg a láncot úgy megköti rajtad a báránybőrös ordasod, hogy már totál rabjává válsz, mert elvesztetted teljes önmagad!
Higgy magadban, ismerd fel értékeid, ha kell listázd fel magadnak! Gyűjts belőle erőt! Többet érsz annál, hogy megragadj e manipulatív, saját egyéniséged megbontó kapcsolatban!

Egy kapcsolat a bizalmon, a kölcsönös elismerésen, támogatáson alapszik. Akkor működik megfelelően, ha kölcsönösen elvárhattok egymástól bizonyos dolgokat és mindkettőtök igényei egyformán ki van elégítve. Sajnos, a nárcisztikus személyiség képtelen ilyenfajta szeretetet adni. Ne dőlj be az ígérgetéseinek sem, amikor épp szakítasz vele és beszélgetésre kerül sor. Terapeutát javasolj neki, és utána azonnal odébbállni. Ezt maga kell megoldja. Ha ott maradsz, a láncodtól nem szabadulsz és báránylelkét mutatja Feléd, amíg fenyegetve érzi magát, amit aztán időről-időre elfelejtkezve magáról levedli és előbújik a sötét lelkületű farkas énje.